Informace pro knihovny, kde dosud nepůsobí trenér paměti

14.10.2011 13:11

Vzdělávací proces trenérů paměti u  České společnosti pro trénování paměti a mozkový jogging  je třístupňový a je akreditován u MŠMTV. K tomu, aby knihovník/knihovnice mohl/a oficiálně pořádat kurzy trénování paměti stačí, když absolvuje Kurz pro certifikované trenéry paměti I, který se každoročně koná v únoru v Praze. Pak už záleží na dané osobě a finančních možnostech, zda bude pokračovat ve vzdělávání.


Už první stupeň je sice finančně náročnější záležitost, ale tam, kde vedení knihoven do trenéra paměti „investovalo“, si určitě pochvalují – získají tím novou náplň pro své programy a navíc trenéři paměti přivádějí do knihoven další návštěvníky, potažmo nové registrované čtenáře. Pokud knihovna nemá dostatek peněz, může se budoucí trenér na nákladech podílet (knihovna zaplatí kurzovné, účastník ubytování a stravu, …).

Uvažujete-li o pořádání kurzů TP ve vaší knihovně, kontaktuje nejbližšího trenéra paměti a domluvte si návštěvu na jeho kurzu, abyste získali více informací. Osvědčila se také praxe, kdy již „zavedený“ trenér uspořádá v „nové“ knihovně seminář o trénování paměti a lidé se pak – často hromadně – hlásí do kurzu již k místnímu trenérovi.

Nejbližší kurz pro Certifikované trenéry paměti I se v Praze koná 16. - 21. ledna 2020 Více informací na stránkách ČSTPMJ.