Přehled činnosti za 1. pololetí 2023 (pro srovnání v závorkách 1. pololetí 2022)

18.09.2023 09:24

Trénování paměti v knihovnách:       490 (359) lekcí                       6020 (4375) účastníků

Trénování paměti on-line:                 24 (24) lekcí                            223 (457) účastníků

Tréninky mimo knihovny:                   330 lekcí                                 3 424 účastníků

Národní týden trénování paměti:      54 lekcí                                   1026 účastníků

 

Celkem se tréninků paměti zúčastnilo 10 693 účastníků. Je vidět, že doba covidová již úplně odezněla, lidé se vrátili do knihoven a účastní se akcí tak jako dřív. On-line lekce probíhají také, ale to jsou vesměs tréninky paměti pro Právě teď! o.p.s., která má celorepublikovou působnost s přesahem i do zahraničí.

V březnu 2023 jsme oslavili 25. výročí České společnosti pro trénování paměti a mozkový jogging. U této příležitosti se konala celodenní mezinárodní konference, které se zúčastnily kapacity tohoto oboru a v dalších dnech akce pro členy ČSTPMJ. Také prostory byly reprezentativní např. Sál Martinů v Lichtenštejnském paláci. Podnětné bylo sdílení zkušenosti s trénováním paměti s trenéry mnoha evropských zemí, jako je Slovensko, Maďarsko, Německo, Finsko, Rakousko, Belgie, Estonsko a Francie.

Hrátky s pamětí – Dílna knihovníků-trenérů paměti se konala v krásně zrekonstruované Knihovně Kutná Hora ve dnech 17. - 18. 4. 2023 za účasti 43 knihovníků. Vesměs to byli trenéři paměti, ale zúčastnily se i dvě knihovnice, které o trénování paměti jako formě aktivizace ve své knihovně uvažují a přijely nasát atmosféru a zjistit bližší informace. Hezké bylo, že přijely i tři čerstvé knihovnice-trenérky paměti, které získaly své osvědčení v lednu na certifikačním kurzu pořádaném ČSTPMJ v Praze. 

Odborný program prvního dne byl složen z těchto příspěvků:
psycholog a psychoterapeut PhDr. Daniel Štrobl – Pohled na mozkové závity
Mgr. et Bc. Tereza Lišková – Knihovny jako průvodkyně 21. stoletím a Jak v knihovně pěstovat mediální a digitální gramotnost
Dementia – představení společnosti, která je určena pro pečující o blízké s Alzheimerovou nemocí nebo jiným typem demence
Druhý den byl tradičně věnován příkladům dobré praxe účastníků semináře.

Dílnu navštívilo také 5 slovenských knihovnic – trenérek paměti v čele s Mgr. Dankou Molčanovou, ředitelkou Hornozemplínské knižnice ve Vranově nad Topĺou. Paní ředitelka předala pozdravný list Ing. Ondreje Látky, předsedy správní rady SAK a také členů správní rady SAK (Slovenská asociácia knižníc).
Tímto byla oficiálně stvrzená česko – slovenská spolupráce, která probíhá už dlouhé roky. Na Slovensku ale chyběl jakýsi ekvivalent české sekce SKIP knihovníků – trenérů paměti.

Proto bylo v průběhu jara tohoto roku domluveno, že i na Slovensku vznikne obdoba české sekce.

PhDr. Kamila Prextová, MBA; ředitelka Knižnice pre mládež města Košice a předsedyně sekce veřejných knihoven SAK navrhla vytvoření podsekce Trenérů paměti Slovenska.  Vedoucí podsekce bude Marianna Majzlíková z Hornozemplínské knižnice ve Vranově nad Topĺou.

SAK je otevřen i podpisu např. memoranda o spolupráci se SKIP, ale není to podmínkou.

Nabízejí prostor na webové stránce SAK www.sakba.sk, kde budou uvedeny kontakty na trenéry paměti, semináře, sdílení dobré praxe atd.

Pozdravný list je součástí této zprávy.

 

Odkazy na média:
Dagmar Kopřivová Tišnov odkaz na reportáž Tišnovské televize: https://www.youtube.com/watch?v=egPNhVZZyV0
Michaela Baštecká Brandýs nad Labem odkaz na video z Pochodu pro mozek: https://youtu.be/1clUP10XcSc

 

Vypracovala Mgr. Dagmar Maroszová

v Třinci 22. 8. 2023