Mladší sú rýchlejší, my však poznáme skratky ...

23.01.2013 17:25

V duchu výše uvedeného motta se ve dnech 16. - 17. 1. 2013 konal ve Vranove nad Topl´ou (Východní Slovensko, Prešovský kraj) celoslovenský odborný seminář pro knihovníky a seniory Aktívne starnutie a knižniceDlouho jsem přemýšlela, jako formou informovat českou odbornou veřejnost, své kolegy a kolegyně i ty, kteří chtějí stárnout aktivně a hledají inspiraci. 

Oficiální zprávu si zájemci mohou přečíst na stránkách domovské Hornozemplínské knihovny (a procvičit si tak v rámci mozkového joggingu slovenštinu). Kdo byl přítomen, jak vypadal (trénink paměti na tváře a jména) a o čem přednášel, to se dovíte ve fotogalerii.


Neoficiálně: Seminář měl velmi vysokou odbornou úroveň. Ovšem čeho si cením více, je úžasná atmosféra, srdečnost a dokonalá organizace celé akce. Kurzy trénování paměti patří v mnoha knihovnách Česka již několik let ke standardní nabídce. Slovenští knihovníci chtějí tyto ativizační programy také poskytovat a proto byli velmi pozornými posluchači nejen mého příspěvku Knihovny - nejlepší hřiště pro hrátky s pamětí. Nadšení a zájem jim nechybí. Přeji jim, a zejména slovenským seniorům, aby získali to "poslední", co k zahájení pravidelných hrátek s pamětí ve slovenských knihovnách potřebují: nezbytné finanční prostředky. A těším se opět na viděnou. Třeba již březnu v Bratislavě v rámci Národního týdne trénování paměti (Týdne mozku) nebo v dubnu na tradiční Dílně v Hradci Králové.

 

Zdeňka Adlerová
KKD Vyškov
adlerova(at)kkdvyskov.cz